Narratio

Konsumentskydd

Begreppen KBT och terapeut Ă€r inte  skyddade i lag som t ex legitimerad psykolog, sjukgymnast, sjuksköterska, arbetsterapeut eller lĂ€kare. DĂ€rför finns det idag pĂ„ marknaden mĂ„nga olika ”terapeuter” som utger sig för att ha KBT-inriktning, och kunna bedriva KBT. Ofta anger man inte sin grundutbildning eller vilken terapeututbildning som man genomgĂ„tt.

Man kan ha allt frĂ„n en terminskurs till en kortare kurs pĂ„ 1-3 dagar. DĂ€refter fĂ„r man ett diplom pĂ„ genomgĂ„ngen kurs och kan sedan kalla sig för ”diplomerad terapeut”.

DÀrför Àr det viktigt för dig som konsument att du kan kÀnna dig trygg med att den person du har valt för att hjÀlpa dig har en kvalitetssÀkrad utbildning och erfarenhet. Samt arbetar efter forskning, beprövad erfarenhet och etiska riktlinjer.

Du bör dÀrför söka dig till en legitimerad psykoterapeut, som kan styrka sin kompetens i att utföra KBT behandling. Legitimerade behandlare stÄr under socialstyrelsens kontroll och kan anmÀlas för felbehandling.  Det innebÀr en kvalitetsgaranti, och en trygghet för Dig som klient/konsument.